Поки Ф’юрі готувався до дебюту у профі, Усик виграв чемпіонат Європи, а після бою британця – став другим на Кубку світу

Поки Ф’юрі готувався до дебюту у профі, Усик виграв чемпіонат Європи, а після бою британця – став другим на Кубку світу

Александр Усик, фото — Getty Images

Чемпіон WBA/WBO/IB/IBO у надважкій вазі Олександр Усик на півтора роки старший за володаря поясу WBC Тайсона Ф’юрі, з яким 18 травня в Ер-Ріяді українець проведе об’єднавчий поєдинок у Королівському дивізіоні. Однак на професійному рингу Тайсон Ф’юрі провів на 14 боїв більше, ніж Олександр Усик. Втім, це не дивно, враховуючи, що у профі Ф’юрі дебютував на п’ять років раніше за Усика. А поки Циганський готувався до першого бою у професіоналах, українець виграв чемпіонат Європи та став другим на Кубку світу.

Сделать ставку на бой

Читайте також: Усик – Ф’юрі букмекери оцінили шанси боксерів на перемогу в поєдинку за титул абсолютного чемпіона світу в надважкій вазі

Аматорська кар’єра Ф’юрі далеко не така вражаюча, як у Усика. Виступаючи за збірні Ірландії та Англії, Циганський король провів 35 боїв у аматорах, вигравши 31. Був призером юнацьких та молодіжних чемпіонатів світу та Європи, перемагав на першості Євросоюзу. Але не пробившись в олімпійські команди двох країн, виграв чемпіонат Англії та пішов у профі, де дебютував достроковою перемогою у першому раунді над угорцем Белою Д’єнд’єші.

Читайте також: Усик – Ф’юрі коли і де дивитися пряму трансляцію бою в Україні

Бій Ф’юрі – Д’єнд’єші відбувся 6 грудня 2008-го. На той момент майбутній чемпіон світу та переможець Олімпіади-2012 в аматорах Олександр Усик встиг виграти бронзу чемпіонату Європи-2007, виступити на Олімпійських Іграх у Пекіні (2008-й рік), де боксував у важкій ваговій категорії та дійшов до другого раунду.

Сделать ставку на бой

Після Ігор у Китаї Усик спустився у свою вагу та вирушив на чемпіонат Європи. Першість у Ліверпулі, що проходила у грудні 2008-го, стала тріумфальною для збірної України. Наша команда виграла загальний залік, здобувши чотири золоті та бронзову нагороди. Усик виграв золото у категорії до 81 кг, ще три медалі найвищої гідності взяли Іван Сенай, Василь Ломаченко та Георгій Чагаєв. Бронзу виграв Руслан Капітоненко.

Поки Ф’юрі готувався до дебюту у профі, Усик виграв чемпіонат Європи, а після бою британця – став другим на Кубку світу

Олександр Усик, Getty Images

У Ліверпулі Усик послідовно здолав росіянина Московського, чорногорця Драшковича, турка Мусаффіра, латвійця Гризуніса та у фіналі – білоруса Корнєєва.

Але першістю Європи 2008-й Усик не закрив. З 10 по 14 грудня Олександр взяв участь у Кубку світу з боксу, що проходив у москві. На турнірі виступали спортсмени, які за підсумками року набрали найбільший індивідуальний рейтинг. Від України окрім Усика запрошення отримали Ломаченко та Капітоненко. Перший у ринг не вийшов, другий – програв у першому бою хорвату Томашовичу.

Читайте також: Усик – Ф’юрі. Де ще можуть побитися українець та британець до виходу в ринг

А ось Усик у першому бою обіграв азербайджанця Алізаде, у другому – представника Молдови Мунтяну, а у фіналі – поступився кубинцю Акості.

До свого першого бою у профі – у листопаді 2013-го – Усік встиг виграти Кубок Європи, бронзу та золото чемпіонату світу, Олімпіаду-2012, виграти шість боїв у рамках Всесвітньої серії боксу. Свій дебютний поєдинок на професійному рингу Олександр, як і Ф’юрі, виграв достроково, перемігши у п’ятому раунді мексиканця Феліпе Ромеро. Цікаво, що останній бився ще дев’ять років, провівши після бою з Усиком ще 20 поєдинків (п’ять виграв, 15 програв).

Д’єнд’єші після бою з Ф’юрі протримався в «обоймі» шість із половиною років. Провів сім боїв, один із яких виграв, чотири програв, два – завершив унічию.

Об’єднавчий бій між Усиком та Ф’юрі відбудеться 18 травня. Рефері у рингу звітного поєдинку стане Марк Нельсон.

Відомий також список інших боїв, що пройдуть у рамках вечора боксу у Саудівській Аравії. Серед них поєдинок українця Даніеля Лапіна проти португальця Октавіу Пудівітра за титул WBA Continental у напівважкій вазі.

Читайте також: Усик- Ф’юрі. Циганський король стане п’ятим суперником із Великої Британії для українця. За п’ять років Усик «розібрався» із чотирма зірковими англійцями

Івент прийме саудівський Ер-Ріяд. WBC пропонує провести реформу суддів на звітний бій, збільшивши їхню кількість до 5-6 осіб. Штрафні санкції для боксерів у разі відмови від поєдинку становлять 10 мільйонів доларів.

Читайте також: DAZN випустив документальний фільм про бій Усика з Ф’юрі (відео)

Президент WBC Маурісіо Сулейман оголошував, що між боксерами укладено угоду на повторний поєдинок. Другий бій також готові санкціонувати і у WBO. Повідомлялося, що доля можливого реваншу залежить від першого бою. Ф’юрі заявив, що у контракті є пункт про обов’язковий реванш. Згодом стало відомо, що повторна зустріч у рингу українця та британця запланована на 12-13 жовтня.

Читайте також: Організатори бою Усик – Ф’юрі випустили офіційну пісню поєдинку (відео)

Також Сулейман представив спеціальний пояс WBC, за який змагатимуться Усик та Ф’юрі. У його оформленні використано кольори українського та британського прапорів. Папа Римський Франциск вже благословив пояс Світової боксерської ради, який стоятиме на кону у битві за титул.

Джерело

Новини України