Через імовірний наступ росіян на Харківщині жителів просять виїхати, для дітей буде примусова евакуація

Із трьох сіл на кордоні з РФ мають вивезти усі сім'ї з дітьми.

Жителів прикордонних населених пунктів Золочівщини закликають евакуюватися через загрозу можливого наступу росіян. Із трьох населених пунктів буде оголошена примусова евакуація.

Начальник Золочівської селищної військової адміністрації Віктор Коваленко звернувся до начальника Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова з проханнями оголосити примусову евакуацію родин із дітьми із трьох населених пунктів Золочівської громади. Це село Олександрівка, селища Тимофіївка та Відродженівське, що розташовані на кордоні із державою-агресором.

«Вчора було прийнято рішення керівництвом області за моїм поданням, щоб Олександрівка, Тимофіївка, Відродженівське, родини з дітьми виїхали примусово. Не сьогодні-завтра буде певне розпорядження, тому що я бачу, що є певна небезпека, і беру на себе відповідальність з точки зору того, щоб діти були цілі і живі. Ми знаємо безліч прикладів, коли не виїжджали з дітьми, Липці, потім прилітало, і гинули родини з дітьми. Це небезпека», — сказав Віктор Коваленко газеті «Зоря».

Учора та сьогодні Коваленко провів наради зі старостами щодо евакуації, які доведуть інформацію головам вуличних комітетів, й ті поінформують жителів. Начальник селищної військової адміністрації зазначає, що наступ росіян на Золочівському напрямку є лише імовірним, проте не можна гаяти час. Тому усім жителям прикордоння радять евакуюватися на якийсь час.

«Давайте краще підготуємося, зробимо певні висновки, і щоб не було масових жертв, обов’язково виїдемо, — звернувся Коваленко. — Я закликаю родичів, батьки яких або родичі мешкають на прикордонні, в кого є автомобілі, можливості, по-перше, умовити виїхати звідти, на певний час забрати їх у безпечні місця. Друге — якщо немає такої можливості, будь ласка, — старости і вуличні комітети, ви їх усі знаєте дуже добре, у нас відпрацьована система евакуації разом з Координаційним центром по евакуації при ХОВА. Це люди професійні, мають досвід роботи у Вовчанську, Липцях. Ми разом з ними проаналізували позитивні і, на жаль, негативні моменти, пов’язані з евакуацією населення. Зробили певні висновки, сьогодні вже остаточно визначилися з місцями, які вам будуть доведені, пункти збору, і разом з ДСНС, поліцією, пункти збору населення і виїзду у безпечні місця».

Людям пропонують три варіанти місць розташування після евакуації. Вони можуть самостійно розміститися за можливістю у родичів, близьких та знайомих, отримати тимчасове житло у гуртожитках Харкова або поїхати до міста Золочів у Львівській області.

Потенційна загроза із боку російських військових, за даними Коваленка, є для сіл вздовж українсько-російського кордону: Відродженівське, Тимофіївка, Олександрівка, Івашки, Басове, Гур’їв та Сотницький Козачок, Одноробівка, Турове, Макарове, Світличне, Дуванка, Леміщине, Морозова Долина.

Як писав UA-NEWS.in.ua, раніше начальник ХОВА Олег Синєгубов повідомив, що ворог може активізуватися ще на одному напрямку у Харківській області. Певні занепокоєння щодо наступу росіян є по Золочівському напрямку.

Автор: Анна Шафранович

Джерело

Новини України