ВАР закликає заморозити до завершення війни кредитні виплати для окупованих агропідприємств

ВАР закликає заморозити до завершення війни кредитні виплати для окупованих агропідприємств

Відомо, що наразі більшість суб’єктів господарювання втратили можливість нормально працювати через ведення бойових дій, економічну кризу або окупацію території, де провадилася їх господарська діяльність. Підприємці вимушені справлятися з ризиками та наслідками війни, що включають втрати від знищення активів, ризики, пов’язані з безпекою персоналу, зруйновану інфраструктуру та кібератаки. Тому народні депутати України мають підтримати вкрай важливий для окупованих агропідприємств Проєкт Закону про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо кредитування на період дії воєнного стану (№11180-1 від 02.05.2024). З таким меседжем звернулися представники ВАР до народних обранців.
Зазначається, що  цим законопроєктом пропонується закріпити на період дії воєнного стану законодавчі норми стосовно заборони банкам стягувати з суб’єктів господарювання, виробничі потужності яких станом на 24 лютого 2022 року було розміщено на територіях активних бойових дій або тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України, та пов’язаних фізичних осіб-поручителів забезпечення або заставу за кредитами, які були надані під державні гарантії на портфельній основі та/або за якими надавалася державна фінансова підтримка, як часткова компенсація відсоткової ставки.
Реалізація положень проєкту Закону сприятиме узгодженню норм цивільного законодавства та законодавства про споживче кредитування, а також дозволить бізнесу, який до 24 лютого 2022 року здійснював свою діяльність на тимчасово окупованих територіях, відновити свою господарську діяльність та у подальшому виконувати свої зобов’язання перед банками-кредиторами за раніше залученими кредитами.

Всеукраїнська Аграрна Рада

Верховна Рада України 

   

 

Новини України