Гречаний чай — особливості та властивості

Гречаний чай - особливості та властивості

Вирішили спробувати гречаний чай? Який він та в чому його користь? Гречаний чай, це не та однойменна гречка з якої всі звили готувати смачні страви. Ця рослина зростає у Китаї, та має кілька назв: татарська гречиха, чорна гречка, Ку Цяо й Соба Ча. Для того, щоб її вирощувати потрібні спеціальні кліматичні умови. Саме такий настій спроможен наситити організм величезною кількістю поживних речовин, мінералів, вітамін та максмально позитивно повпливати на стан організму в цілому.

Сьогодні, чай Ку Цяо https://coffeeok.com.ua/ua/chay/grechishnyj-chaj популярний серед тих, хто притримуэться правильного харчування та здорового способу життя. Справжній, якісний ай Ку Цяо відрізняється вишуканим та незвичайним смаком з відтінком свіжої здоби, горіхів та ванілі. Це наче скарб для поціновувачів солоденького! Чаєм можна смакувати навіть тим, кому за станом здоров’я заборонено вживати глютен та кофеїн, адже цих компонентів у складі немає. Звідки і коли з’явився цей диво-настій? Пропонуємо дізнатись.

Історія чаю Ку Цяо та його особливості

Починаючи ще з 7 століття, настій з чорної гречки входить у склад чайної церемонії та вважається дуже цінною частиною процесу. Властивості чаю Ку Цяо майже не обмежені, він чудово покращує травлення та навіть зміцнює імунітет. Вирощують рослини з роду гречаних на Сході та лише в певних регіонах, як от Тайванські гори, південний захід Японії, Китаю та Кореї.

Цікаво, що для чаю використовуються не листочки, як це узвичаєно, а молоді зернятка, які ще не дозріли. Ніякої термічної чи механічної обробки, тільки провіювання від лушпиння та іншого сміття. Хоча ніхто не забороняє заварювати стебла, лушпиння чи листочки, в них теж містяться корисні мікроелементи.

Все ж, саме безпосередньо татарська гречка має у складі 18 амінокислот, більшість з яких, не синтезуються самостійно.

Чим ще особливий гречаний чай? У складі настою є:

  • лізин та жирні кислоти (олеїнова, лінолева);
  • 26 компонентів, що сприяють антиоксидантним властивостям;
  • мікроелементи: калій, кремній, марганець, хром, фосфор);
  • вітамін А, Е, РР та вітаміни групи B (В1, В2, В6,);

денна норма кверцетину та рутину.

Така величезна кількість корисних властивостей, спонукали вчених з усього світу ретельно та уважно досліджувати цей продукт. В результаті досліджень було виявлено, що чай на основі чорної гречки є не тільки дивовижним на смак, а й має лікувальні та профілактичні властивості. Тож, пропонуємо розглянути головні з них.

Головні властивості чаю з татарської гречки

Настій з татарської гречки є корисним для споживачів різної вікової категорії. Для дітей після року життя можна давати по 1 чайній ложці, збільшивши добову норму до 50 мл. Дітям старше 3 років можна пропонувати 100 мл напою в день, а дітям з 6 до 10 років – стандарту порцію у 200 мл на добу. Тому оскільки напій наповнений корисними речовинами, виділимо 10 основних плюсів його вживання:

  • Покращення роботи печінки й нирок. Висока кількість таких компонентів, як рутин та вітексин, сприяють швидкому виходу зайвої рідини з організму, тим самим перешкоджаючи набряку ніг. Ферулова кислота й протеїн мають позитивний вплив на роботу печінки й запобігають утворення каменів у нирках. В ході спеціального експерименту, проводився у Японії було виявлено пряму взаємодію між гречаним чаєм та уповільненням процесу розвитку ниркової недостатності та прояви гастриту.
  • Зміцнення імунітету. Завдяки дослідженням, японські вчені змогли відкрити цікавий факт: у паростках рослинки присутній рідкісний елемент – антоціан, який має антиоксидантні властивості. Дивлячись на те, що людський організм не здатний його накопичувати, чай з татарської гречки відмінно виправляє цей недолік.
  • Зменшення набряків. Чай Ку Цяо, справжній порятунок для тих, хто страждає набряком кінцівок, через хронічну венозну недостатність.
  • Очищення судин. Регулярне та контрольоване споживання чаю Ку Цяо, позитивно впливає на стан та якість судин, запобігаючи їх засміченню, тим самим нормалізуючі кількість холестерину.
  • Покращення складу крові. Висока концентрація рутину, що доволі рідко зустрічається, чудово впливає на процес зміцнення кровоносних судин. Крім цього хімічний склад чаю впливає на концентрацію мієлопероксидази, що перешкоджає розжиженню крові та є однією з причин появи інсульту або інфаркту. Також високі показники міді, вітаміну С й заліза. допомагають підвищити рівень гемоглобіну й справитися з початковою стадією анемії.
  • Покращення роботи ШКТ та зниження ваги. Наявність клітковини позитивно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту й роботи травної системи загалом. Низька калорійність Ку Цяо (всього 2 ккал на 250 мл рідини), робить його ідеальним продуктом під час зменшення ваги. Він чудово насичує, тому бажання постійно щось перекусити зменшується. А солодкуватий смак настою не вимагає додавання цукру.
  • Профілактика гіпертонії. Напій чудово допомагає у період після інфаркту міокарда чи ішемічній хворобі серця. Завдяки тому ж рутину, знижується кров’яний тиск.
  • Профілактика цукрового діабету I та II типу. Чай Ку Цяо або чорна гречка це природний продукт з пониженим індексом глікемії, тобто показником вуглеводів. Тобто вживання настою не підвищує, а навпаки знижує рівень глюкози в крові.
  • Профілактика онкології. Дослідники та фармацевти з Китаю виявили цікаву особливість: у насінні татарської чи чорної гречки міститься доволі рідкісний білок – TBWSP31. Цей компонент є відмінним помічником у боротьбі зі злоякісними пухлинами, при цьому ніяким чином не впливаючи на стан доброякісних, що можна зустріти під час використання штучних препаратів.
  • Профілактика атеросклерозу. Цікавим фактом є те, що у чаї з чорної гречки рівень харчових волокон з целюлози сягає високих показників, переважаючи навіть над рисом чи пшеницею.

Придбати чорну гречку можна у спеціалізованих магазинах чайної та кавової продукції. Саме у такому випадку, сировина буде натуральна, а чай принесе якомога більше користі та насолоди.

Новини України